Beriberi

Beriberi, vücudun yeterli miktarda tiamin (B1 vitamini) almadığı durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Tiamin, karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesinde ve sinir sistemi, kalp ve kas fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, tiamin eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Beriberi, özellikle pirinç temelli diyetlerde yaşayan insanlar arasında yaygındır. Pirinç, tiamin içeriği düşük bir besindir ve tiamin eksikliği sıklıkla uzun süreli yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkar. Ancak, alkolizm ve kronik ishal gibi diğer sağlık sorunları da tiamin emilimini ve kullanımını etkileyebilir ve sonuçta beriberiye yol açabilir.

Beriberinin semptomları, hastalığın tiplerine bağlı olarak değişebilir. Kuru beriberi, sinir sistemi semptomlarına yol açar ve ağırlıklı olarak bacaklarda ve ayaklarda görülen kas zayıflığı, uyuşukluk ve karıncalanma ile karakterizedir. Islak beriberi, kalp fonksiyonları üzerinde etkilidir ve ödem, solunum zorluğu, kalp yetmezliği ve düşük kan basıncı gibi semptomlara neden olabilir. Wernicke-Korsakoff sendromu, kronik alkolizmin bir sonucu olarak tiamin eksikliği ile ilişkilidir ve nörolojik sorunlara yol açabilir, özellikle hafıza kaybı ve zihinsel karışıklık gibi semptomlara neden olabilir.

Beriberi tedavisi, tiamin takviyesini içerir. İlk aşamada, hastalar genellikle yüksek doz tiamin verilir ve semptomlar hızla geri döner. Ancak, ilerlemiş durumlarda kalıcı hasar oluşabileceği için tedavi mümkün olan en erken aşamada başlamalıdır. Tedavi edilmezse, beriberi ölümcül olabilir.

Ne düşündünüz?
+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

Bu bilgiye kaç ⭐️ verirsiniz?
[Toplam: 0 oy verildi, Ortalama ⭐️: 0]
Önceki İçerikBence-Jones protein
Sonraki İçerikBikonkav

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dohturlar Yumurta Yağı

Dohturlar Yumurta Yağı Hakkında Atalarımızdan gelen nadide miras olan Uygur tıbbı yöntemle yumurta sarısından üretilen yağımızda, lesitin, çeşitli vitaminler, mineraller ve kolesterol içermektedir. Uygur tıbbına...

Bizi takip edin

YOUTUBE KANALIMIZI TAKİP EDİN

Instagram, youtube, twitter, facebook kanallarımıza abone olmayı unutmayınız!

Sıcak Bilgiler

Yeni Eklenen Bilgiler

Daha fazla bilgiler

Bu bilgiye kaç ⭐️ verirsiniz?
[Toplam: 0 oy verildi, Ortalama ⭐️: 0]