Ana SayfaTıbbi BilimlerEritrosit nedir? Eritrosit yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri

Eritrosit nedir? Eritrosit yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri

Eritrosit, kırmızı kan hücrelerinin bilimsel adıdır. Eritrositler, kemik iliğinde üretilen ve kandaki en yaygın hücre tiplerinden biridir. Kırmızı kan hücreleri, kanın oksijen taşıma görevini üstlenen hemoglobin adı verilen bir protein molekülü içerir. Eritrositler, kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerini düzenleyerek, vücudun hücrelerine oksijen taşırlar ve karbondioksiti akciğerlere geri gönderirler. Eritrositlerin diğer bir görevi de vücutta asit-baz dengesini korumaktır. Eritrositlerin normal bir insan vücudunda ortalama ömrü yaklaşık 120 gün kadardır ve daha sonra karaciğer ve dalak gibi organlar tarafından yok edilirler.

Eritrosit normal değeri kaçtır?

Eritrosit normal değeri, kişinin yaşı, cinsiyeti ve yaşam tarzı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak yetişkin bir insanın kanında eritrosit sayısı, 4,5 – 5,5 milyon/mikrolitre aralığında olması beklenir. Bu aralık, kadınlar ve erkekler arasında biraz farklılık gösterir. Kadınların normal eritrosit sayısı genellikle erkeklerden biraz daha düşüktür. Ancak bu değerler laboratuvarlarda kullanılan test yöntemlerine ve birimlere de bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, eritrosit sayısı ile ilgili ölçüm sonuçlarınızın ne anlama geldiğini, doktorunuzla görüşmeniz en doğru yaklaşım olacaktır.

 

Eritrosit yüksekliği ne anlama gelir?

Eritrosit yüksekliği, tıp dilinde “eritrositoz” olarak adlandırılır ve kandaki eritrosit sayısının normalden daha yüksek olması durumunu ifade eder. Eritrositozun birçok nedeni olabilir. Bazı durumlarda, yüksek irtifalarda yaşayan insanlar, sigara içenler veya akciğer hastalığı olan kişilerde doğal olarak daha yüksek eritrosit sayıları görülebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda eritrositoz, vücutta altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir.

  1. Bazı nedenler eritrositoz oluşmasına neden olabilir:
  2. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  3. Yaşam tarzı faktörleri (sigara içmek, yüksek irtifada yaşamak vb.)
  4. Polisitemi vera gibi kemik iliği bozuklukları
  5. Böbrek hastalıkları
  6. Kalp hastalıkları
  7. Hemoglobinopatiler (örneğin, orak hücreli anemi, talasemi)

Eritrositozun nedeni ne olursa olsun, bu durum genellikle kandaki oksijen taşıma kapasitesini arttırır. Ancak aynı zamanda, eritrositoz da kanın daha kalın ve daha yavaş akmasına neden olabilir, bu da kan pıhtılaşması riskini artırabilir ve bazı durumlarda kan damarlarına zarar verebilir. Bu nedenle, eritrositoz durumunda, altta yatan sağlık sorununun tanısını koymak ve uygun tedaviyi belirlemek için bir doktora danışmak önemlidir.

 

Eritrosit düşüklüğü ne anlama gelir?

Eritrosit düşüklüğü, tıp dilinde “anemi” yada  “eritrositopeni”  olarak adlandırılır ve kandaki eritrosit sayısının normalden daha düşük olması durumunu ifade eder. Anemi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, vücudun yeterli sayıda kırmızı kan hücresi üretememesi veya kırmızı kan hücrelerinin yıkımı arttığında anemi gelişebilir.

  1. Anemi belirtileri, vücudun yeterince oksijen alamamasından kaynaklanır ve şunları içerebilir:
  2. Halsizlik, yorgunluk
  3. Soluk cilt
  4. Baş dönmesi, baş ağrısı
  5. Nefes darlığı, özellikle egzersiz sırasında veya yorulduğunuzda
  6. Kalp atışlarında hızlanma
  7. Uyuşukluk, ellerde ve ayaklarda soğukluk veya his kaybı

Anemi, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında demir eksikliği anemisi, folik asit veya B12 vitamini eksikliği anemisi, kronik hastalıklar, böbrek hastalıkları, kemoterapi ve radyasyon tedavileri, kan kaybı veya genetik hastalıklar yer alır. Anemi nedeninin tespiti ve tedavi edilmesi, anemi semptomlarını hafifletmek ve uzun vadeli sağlık komplikasyonlarını önlemek için önemlidir. Anemi, bir doktor tarafından teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Ne düşündünüz?
+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

+1
0

Bu bilgiye kaç ⭐️ verirsiniz?
[Toplam: 0 oy verildi, Ortalama ⭐️: 0]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dohturlar Yumurta Yağı

Dohturlar Yumurta Yağı Hakkında Atalarımızdan gelen nadide miras olan Uygur tıbbı yöntemle yumurta sarısından üretilen yağımızda, lesitin, çeşitli vitaminler, mineraller ve kolesterol içermektedir. Uygur tıbbına...

Bizi takip edin

YOUTUBE KANALIMIZI TAKİP EDİN

Instagram, youtube, twitter, facebook kanallarımıza abone olmayı unutmayınız!

Sıcak Bilgiler

Yeni Eklenen Bilgiler

Daha fazla bilgiler

Bu bilgiye kaç ⭐️ verirsiniz?
[Toplam: 0 oy verildi, Ortalama ⭐️: 0]