Keloit, yara iyileşmesi sırasında oluşan fazla bağ dokusunun birikmesi sonucu oluşan bir cilt sorunudur. Normal yara iyileşme sürecinde, yara bölgesindeki bağ dokusu yavaş yavaş azalırken, keloid oluşumunda bağ dokusu aşırı üretilir ve yara bölgesinde kalın, kabarık bir kitle oluşturur.
Keloitler, genellikle cilt yüzeyinde düzensiz şekilli bir çıkıntı olarak görülürler ve kırmızı, pembemsi veya kahverengi renkte olabilirler. Bunlar genellikle ağrısızdır, ancak kaşıntı, hassasiyet ve rahatsızlık gibi semptomlar da oluşabilir. Keloitler, genellikle bir yara, cerrahi kesiler, akne izleri, kulak delinmesi veya deri enfeksiyonları gibi bir cilt travması sonrasında oluşurlar.
Keloit tedavisi, yaraların mümkün olan en kısa sürede iyileşmesini sağlamayı amaçlamaktadır. İlk olarak, yara iyileşme süreci sırasında keloit oluşumunu önlemek için dikkatli bir yara bakımı gereklidir. Keloitlerin tedavisi, topikal ilaçlar, steroid enjeksiyonları, lazer terapisi, cerrahi çıkarılma ve radyoterapi gibi farklı yöntemleri içerebilir. Ancak keloitlerin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmayabilir ve bazı durumlarda yeniden oluşabilirler.